top of page
Search

Elämyksellisyyden ja arkirytmin tasapaino kesäaikaan


Olen toiminut sijaishuollon tehtävissä useamman vuoden, ja näinä vuosina olen saanut seurata lukuisten lasten ja nuorten kasvutarinoita. Tämän blogin myötä haluan jakaa kokemuksiani erityisesti nuorten kesäloman viettämisestä ja siitä, kuinka tärkeää on säilyttää tasapaino arkirytmin ja elämyksellisen tekemisen välillä. Jaan myös ajatuksiani elämyksellisyyden tärkeydestä.


Kesäloma on aikaa, jolloin koulun kellon rytmittämä arki jää tauolle. Eli aikaa, jolloin on uusille kokemuksille ja vapaalle oleilulle. Tämä on erityisen tärkeää teini-ikäisille, joille elämykset ja uudet kokemukset ovat keskeisiä itsenäistymisen ja identiteetin rakentamisen kannalta. Elämykset ja uudet kokemukset tarjoavat nuorille mahdollisuuden kokeilla erilaisia rooleja, tuntea itsensä osaksi yhteisöä tai erottua siitä, sekä kehittää ja testata omia arvojaan ja mielipiteitään.


Uudet elämykset ja kokemukset voivat auttaa nuoria ymmärtämään paremmin itseään: mikä minua kiinnostaa? Missä olen hyvä? Miten suhtaudun muihin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan? Mitkä ovat minun arvoni? Tämän itsetuntemuksen myötä nuoret voivat alkaa rakentaa omaa identiteettiään, joka perustuu heidän omiin kokemuksiinsa, tunteisiinsa, ajatuksiinsa ja arvoihinsa, ei vain siihen, mitä muut (erityisesti me aikuiset) odottavat heiltä.


Lastenkoti Kivimäessä aluamme tarjota nuorille turvallisen ympäristön, jossa he voivat kokea ja oppia uutta. Kesälomalla tämä tarkoittaa elämyksellisten retkien, luovien projektien ja uudenlaisten harrastusten järjestämistä. Meillä on mahdollisuus retkeillä metsässä, vierailla erilaisissa tapahtumissa, luoda taidetta tai mitä nyt mieleen juolahtaakaan! Loman aloitimme yhdessä mökkeillen ja siitä laskeuduimme loman viettoon lastenkodilla. Kesällä olisi tarkoitus ainakin maalata lasten huoneita ja vähän yhteisiä tilojakin. Lisäksi suunnitelmissa on reissu Särkänniemeen, crossimopoilemaan ja vesijetteilemään. Lähtökohtana on aina nuoren oma mielenkiinto ja tarpeet. Pyrimme löytämään sellaisia toimintoja ja elämyksiä, jotka resonoivat nuoren omien kiinnostuksen kohteiden kanssa. Kesän suunnitelmat onkin tehty yhteisissä nuortenkokouksissa.


Samalla on tärkeää pitää mielessä, että teini-ikäiset hyötyvät kesälläkin ennakoitavasta arkirytmistä, vaikka se voikin olla vapaampi kuin kouluarkena. Vaikka päivät täyttyvätkin uusista kokemuksista ja seikkailuista, pyrimme pitämään ateria-ajat, lepoajat ja muut perusrutiinit suurin piirtein samanlaisina. Näin nuoret tietävät, mitä odottaa päivän aikana ja voivat keskittyä uusien asioiden kokeilemiseen ja oppimiseen.


Kesä on ennen kaikkea aikaa, jolloin saamme luoda yhdessä uusia muistoja, jotka kantavat meitä pitkälle syksyyn. Se on aikaa, jolloin voimme paitsi rentoutua ja nauttia, myös rakentaa ja vahvistaa yhteisömme sidettä. Olen kiitollinen, että saan jakaa kesäni yhdessä lastenkodin porukan kanssa.


Kirjoittaja:

Jenny Poutiainen

Lastenkodin johtaja

Comments


bottom of page